Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης βλάπτει σοβαρά και την ψυχολογία μας

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης βλάπτει σοβαρά και την ψυχολογία μας




Ο Σακχαρώδης Διαβήτης βλάπτει σοβαρά και την ψυχολογία μας!

Της Σοφίας Διγενή - Κολιοτάση

«Πρόσφατα επισκέφθηκα ενδοκρινολόγο. Η διάγνωσή του με έχει αναστατώσει. Ο Διαβήτης χτύπησε και εμένα και είμαι μόλις 40 χρονών. Έχω ακούσει τόσα πολλά και έχω τρομοκρατηθεί μόνο και στην ιδέα. Τι μπορεί να αλλάξει στη λειτουργία του οργανισμού μου; Πόσο μπορεί να με επηρεάσει τελικά; Πως μπορώ να τον αντιμετωπίσω; Είναι τα φάρμακα ο μόνος τρόπος;» ρωτάει η κ. Κατερίνα Κάσσιου.

Είναι αλήθεια ότι ο διαβήτης έχει την τιμητική του και στην Ελλάδα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας το 8%-9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ το 3%-4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να φέρει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Ο διαβήτης δεν είναι μια αθώα, πρόσκαιρη και χωρίς συνέπειες νόσος. Είναι μια μόνιμη διαταραχή της μεταβολικής ομοιοστασίας του οργανισμού, που η μη αντιμετώπιση του, η μη ρύθμιση του, θα οδηγήσει στη πορεία του χρόνου σε μία ή περισσότερες χρόνιες επιπλοκές του.
Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, του ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και αιμοκάθαρσης, της στυτικής δυσλειτουργίας και το βασικότερο αίτιο εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου.

Παίζει και με τα συναισθήματά μας
 «Αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολλά και ποικίλα σωματικά συμπτώματα. Εκείνο, όμως, που, συνήθως, αγνοούμε, είναι το πόσο καθοριστική σημασία έχει η προσωπικότητα και οι συναισθηματικές αντιδράσεις του ασθενή, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και πώς οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της νόσου» αναφέρει η Έλλη Φρεγγίδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ. M.Sc.
Η κ. Φρεγγίδου σημειώνει ότι ακόμη και «η ανακοίνωση στον ασθενή από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενδέχεται να προκαλέσει συναισθήματα, όπως αυτό του θυμού, της απελπισίας και του φόβου και να έχει σημαντική επίπτωση στην αυτοπεποίθηση του ατόμου.  Πολύ συχνό είναι και το φαινόμενο της άρνησης των συμπτωμάτων, με άλλα λόγια, της μη παραδοχής της νόσου. Ιδιαίτερα όταν η νόσος εμφανίζεται σε νεανική ηλικία, κατά τη διάρκεια της οποίας το άτομο αισθάνεται πιο υγιές, γεμάτο ενέργεια, δύναμη και ζωτικότητα, οι ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματα και δεν αποδέχονται τη σοβαρότητα της πάθησής τους, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών».
-Ποιός λοιπόν είναι ο ρόλος ενός ψυχολόγου σε μια ασθένεια, της οποίας η θεραπεία βασίζεται κυρίως σε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στη φαρμακευτική αγωγή;

«Ρόλος του ψυχολόγου είναι να διερευνήσει από που πηγάζει αυτή η αρνητική συμπεριφορά προκειμένου να προσπαθήσει στο επόμενο στάδιο των ενεργειών του να «καταπολεμήσει» ό,τι παρεμποδίζει την προώθηση της υγείας του ασθενούς. Επίσης, ο ψυχολόγος, πάντα σε στενή συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας, έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να βοηθά τα άτομα με κάποια προδιάθεση στην εμφάνιση της νόσου να μειώσουν την πιθανότητα εκδήλωσης του σακχαρώδους διαβήτη. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του ψυχολόγου και σε ειδικά προγράμματα «παρέμβασης» σε θέματα υγείας (intervention programmes), τα οποία εφαρμόζονται ευρέως στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς σε περιορισμένα ειδικά κέντρα και νοσοκομεία της Ελλάδας. Συνήθως, στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να ενισχύσουν ικανότητες και δεξιότητες του ασθενή προκειμένου να μπορεί να αυτοδιαχειρίζεται τη νόσο του (self-management)».
-          Και το περιβάλλον του ασθενούς πόσο σχετίζεται με την πορεία της υγείας του;
«Η συνδρομή ενός ειδικού είναι, αδιαμφισβήτητα, χρήσιμη χωρίς, ωστόσο, να λησμονούμε πως το οικογενειακό περιβάλλον έχει ρόλο καταλυτικό στην ενδυνάμωση της ψυχολογίας και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να γίνει κατανοητό από το περιβάλλον του ασθενή, είναι, ότι ένας διαβητικός, εξακολουθεί να είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, να διατηρήσει την ανεξαρτησία του και να αναλάβει, ο ίδιος προσωπικά, με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, την ευθύνη για την προάσπιση της υγείας του».
Πηγές:
1. Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία,
2. frengidou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ALL4FAMILY ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ με την Αγ...

https://youtu.be/jDH5twuUkY8?si=tvNDmcfd_oaII_ny https://youtu.be/jDH5twuUkY8?si=tvNDmcfd_oaII_ny ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡ...